Ντοκιμαντέρ: Η γη της φλόγας

Το 1821 αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, αφού η έναρξη της Επανάστασης συντέλεσε στο να δημιουργηθεί λίγα χρόνια αργότερα ένα ελεύθερο ελληνικό κράτος. 

Παράλληλα ο απελευθερωτικός Αγώνας των Ελλήνων, ο γεμάτος από ένδοξα κατορθώματα επιφανών και αφανών ηρώων τα οποία μεταφέρθηκαν έως τις ημέρες μέσα από θρύλους, παραδόσεις, λαϊκές δοξασίες, αλλά πάνω από όλα μέσα από αδιάψευστα ιστορικά τεκμήρια, ενέπνευσε όλες τις μετέπειτα γενιές των Ελλήνων και συνέβαλλε στο να διατηρηθεί ζωντανή η πίστη τους στο έθνος τους.

Ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο χώρος όπου διαδραματίστηκαν ορισμένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του Αγώνα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την παραγωγή τεκμηρίων τα οποία θα διατηρήσουν στη συλλογική μνήμη αυτό το τόσο καθοριστικό και ξεχωριστό για τους Έλληνες ιστορικό γεγονός. Στο πλαίσιο λοιπόν της διαιώνισης της ιστορικής μνήμης για την Επανάσταση η Περιφέρεια προβαίνει στην έκδοση ενός ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου.

Αντικείμενο της δράσης που τιτλοφορείται «Ντοκιμαντέρ ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος στη Δυτική Ελλάδα» ήταν η παραγωγή ενός περιγραφικού ντοκιμαντέρ με μη εμπορικό σκοπό αλλά διαθέσιμο για ανοιχτή χρήση (open access) μέσω του οποίου αναδεικνύεται η ιστορία και το πολιτισμικό απόθεμα της Δυτικής Ελλάδας. 

Μέσω του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, επιτυγχάνεται αφενός η προβολή και η εξωστρέφεια της ΔΕ, αξιοποιώντας την ιστορία και το πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής και αφετέρου η ανάδειξη της τουριστικής δραστηριότητας και των τουριστικών ευκαιριών που υφίστανται στην περιοχή.

Διαμέσου αφηγήσεων ιστορικών επιτυγχάνεται η αποτύπωση των σημαντικών ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Στόχος είναι, διατρέχοντας όλο το ιστορικό φάσμα της εποχής, να παρουσιαστούν τα ιστορικά γεγονότα που αποτέλεσαν «ορόσημα» στην εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και να σκιαγραφηθούν τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν τις εξελίξεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Περισσότερα για το Ντοκιμαντέρ στον υπερσύνδεσμο https://portal.westerngreece2021.gr/index.php/el/x-1826/dytiki-ellada-20-22 .