Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Το ενδιαφέρον ταξίδι του, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκινά το 2019 με την εκλογή της παράταξης «Όλα από την Αρχή», η οποία και κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 56,38 % (β’ γύρος).

«Η συμμετοχή στα κοινά αποτελεί για εμένα παλιά ιστορία. Ξεκινάει από τα μαθητικά και φοιτητικά μου χρόνια, διαμορφώνεται στον συνδικαλισμό, όντας εκλεγμένος επί σειρά ετών στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, και δείχνει να ωριμάζει εδώ και οχτώ χρόνια υπηρετώντας την τοπική αυτοδιοίκηση στο Δήμο της Πάτρας, ως Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιδήμαρχος Παιδείας. Τα χρόνια μπορεί να περνούν αλλά η διάθεση για συμμετοχή στα κοινά και προσφορά δε φαίνεται να με εγκαταλείπει. Πως θα μπορούσε άλλωστε να συμβεί αυτό, όταν ένας νέος άνθρωπος που έχει κοινή πορεία με εσένα, στο δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, σου προτείνει να βρεθείς στο πλευρό του σε ένα νέο ταξίδι με στόχο την αλλαγή σελίδας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δε δίστασα καθόλου, όταν ο Νεκτάριος Φαρμάκης μου ανακοίνωσε την πρόσκλησή του την οποία αποδέχτηκα αμέσως, αφήνοντας το ένστικτό μου να με οδηγήσει, όπως κάθε φορά που καλούμαι να επιλέξω μια νέα πορεία.

Χωρίς μηδενισμούς, με ηρεμία, μελέτη, σύνεση, στρατηγική και εμπειρία επιχειρούμε να αλλάξουμε ταχύτητα και εποχή στη Δυτική Ελλάδα. Να κατορθώσουμε να κάνουμε πράξη την θετική διαφορά για τους κατοίκους της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οκτώ χρόνια ο «κοιμώμενος γίγαντας» παραμένει στην αδράνεια χωρίς οι ιθύνοντες να τον ξυπνήσουν αλλά αντιθέτως κάνουν και ησυχία μην τυχόν και ξυπνήσει. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι ίσως η Περιφέρεια με τις περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης αλλά χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή απορροφητικότητα προγραμμάτων ΕΣΠΑ, καταγράφοντας πρωτιές στις αρνητικές λίστες, όπως επί παραδείγματι στην ανεργία, και καταλαμβάνοντας τελευταίες θέσεις σε θετικές λίστες, όπως στην τουριστική ανάπτυξη παρόλο που κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο μπροστά στον πανικό τους για το νέο που έρχεται.

Τα έργα που δεν έγιναν αλλά με πολύ βοή προαναγγέλλονται τώρα, στο τέλος μιας αποτυχημένης θητείας και παρουσιάζονται σήμερα ως μεγάλες κατακτήσεις που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, οι δείκτες που δε βγαίνουν και παραμένουν χαμηλά, η στήριξη από μια κυβέρνηση που καταρρέει και παρασύρει μαζί της οποιονδήποτε συμπλέει μαζί της και γενικά οι παρωχημένες πρακτικές του παλιού είναι αδύνατο να ανακόψουν το νέο που έρχεται με καθαρότητα, περίσσεια δυνάμεων και φρεσκάδα. Σ’ αυτό το νέο λοιπόν είμαι και εγώ παρών, δηλώνοντας ότι θα το υπηρετήσω, ακριβώς επειδή το πιστεύω αλλά συγχρόνως και το επιδιώκω, ως πολίτης της Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.»   Ανδρέας Φίλιας

Στις Περιφερειακές Εκλογές του 2019, εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος Αχαΐας, με την παράταξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη «Όλα από την Αρχή». Τον Σεπτέμβριο του 2019, ορίστηκε εντεταλμένος σύμβουλος με αντικείμενο το Συντονισμό των Εκδηλώσεων για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και Βοηθός Περιφερειάρχη.

Η ενεργός συμμετοχή του στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η δραστηριότητα του σε διοικητικά και αναπτυξιακά θέματα της περιφέρειας, σύντομα τον αξιολογούν και τον τοποθετούν ένα χρόνο αργότερα στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην συνέχεια σε σύντομο χρονικό διάστημα, Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θέση που διατηρεί έως και σήμερα.

Μέσα από διάφορες επιτροπές αναπτυξιακού και κοινωνικού σχεδιασμού ως μέλος, συντονιστής αλλά και ως πρόεδρος, επιτελεί, οργανώνει και διαχειρίζεται υπεύθυνα το διοικητικό έργο που του έχει ανατεθεί, αντιλαμβάνοντας, αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας τις διοικητικές του ικανότητες και εμπειρίες από τον περιφερειακό φορέα. Αναλυτικά το πολύμορφο ταξίδι του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ως εξής :

  • 01/09/2019 - 06/09/2020

    Βοηθός Περιφερειάρχη - Εντεταλμένος Σύμβουλος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

  • 01/10/2019 -

    Μέλος Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

  • 01/10/2019 - 19-01-2022

    Πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών ΠΕ Ν. Αχαΐας.

  • 01/10/2019 - 19-01-2022

    Μέλος Επιτροπής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

  • 07/10/2019 -

    Εκπρόσωπος Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας για τη συγκρότηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του άρθρου 3, παρ. 2, του Ν. 2734/1999.

  • 07/10/2019 -

    Αναπληρωματικό Μέλος στο Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας.

  • 08/10/2019 - 19-01-2022

    Μέλος Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

  • 08/11/2019 - 31-12-2022

    Εκπρόσωπος ως αναπληρωματικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ».

  • 02/01/2020 -

    Εκπρόσωπος ως αναπληρωματικό μέλος για την ανασυγκρότηση της Επιτροπής Ελέγχου των Πράξεων του αρ. 68 του Π.Δ. 30/1996.

  • 26/02/2020 -

    Μέλος τριμελούς Επιτροπής του άρθρου 13 παράγραφος 4 και άρθρου 17 παράγραφος 2 του Π.Δ. 242/96 «Καθορισμός προϋποθέσεων, τρόπου και διαδικασίας για την εκμίσθωση, τη δωρεά, την παραχώρηση της χρήσης, την εκποίηση, τη μίσθωση και την αγορά ακινήτων και κινητών πραγμάτων των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων.

  • 13/03/2020 -

    Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης, μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας του ΙΤΥΕ – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, του Επιμελητήριου Αχαΐας, του Επιμελητηρίου Αιτ/νιας, του Επιμελητηρίου Ηλείας, και του Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης-Παντείου Πανεπιστημίου, για την υλοποίηση του στρατηγικού έργου CREATIVE@HUBS στο πλαίσιο διακρατικού προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V A GREECEITALY PROGRAMME 2014-2020 2.

  • 07/09/2020 - 12/01/2022

    Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

  • 06/10/2020 -

    Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Επιτροπή Οδικού Χάρτη που προσβλέπει στη σύσφιξη σχέσεων πόλης & Πανεπιστημίου.

  • 01/04/2021 -

    Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.).

  • 26/05/2021 -

    Εκπρόσωπος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως μέλος επιτροπής παρακολούθησης σύμβασης για την γονιδιωματική παρατήρηση παραλλαγών sars-cov 2 της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών Εργαστήριου Φυσιολογίας του τμήματος Ιατρικής στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας (Σ.Σ.Π.Α.Ε.).

  • 02/07/2021 -

    Μέλος επιτροπής παρακολούθησης σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Δήμου Ήλιδας για την Πρόληψη δασικών πυρκαγιών στο Δήμο Ήλιδας.

  • 09/09/2021 -

    Μέλος επιτροπής παρακολούθησης σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Δήμου Ερυμάνθου για την ολοκλήρωση εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου οικισμών Φαρρών και Βασιλικού Δήμου Ερυμάνθου.

  • 22/10/2021 -

    Μέλος επιτροπής παρακολούθησης σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίηση της Πράξης «Κατάρτιση Ανέργων, ανάπτυξης επαγγελματικών προσόντων».

  • 27/12/2021 -

    Μέλος επιτροπής παρακολούθησης σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών, Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας-Τμήμα Λογοθεραπείας για τη μελέτη, τη διερεύνηση και την υλοποίηση προγράμματος παρέμβασης για την υπό-διαγνωσμένη κατάθλιψη στους ενήλικες 40-60 ετών, που προέρχονται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά την περίοδο COVID-19.

  • 13/01/2022 -

    Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

  • 19/01/2022 -

    Πρόεδρος Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

  • 05/07/2022 -

    Μέλος επιτροπής παρακολούθησης σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Πανεπιστημίου Πατρών, για την Υποστήριξη της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού για την υλοποίηση μέτρων και δράσεων των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής ποταμών (ΣΔΛΑΠ).

  • 24/10/2022 -

    Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (ΠΕΑΣ) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

  • 20/12/2022 -

    Μέλος επιτροπής παρακολούθησης σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Δήμου Αιγιαλείας, για την «Δράση για την Αντιμετώπιση των Περιβαλλοντικών Κινδύνων-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, πιλοτική εφαρμογή προώθησης πολιτικών προστασίας περιβάλλοντος» Υποέργο1, Ενότητα Β: «Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για τα σημεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε Σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά,) του Δήμου Αιγιαλείας».

  • 01/01/2023 -

    Αναπληρωτής Πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «ΚΑΛΛΙΠΟΛΙΣ».

Επιπροσθέτως, στο αντικείμενο των πολυποίκιλων δραστηριοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αξίζει να αναφερθεί, ότι στον Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Ανδρέα Φίλια ανατέθηκε η οργάνωση, η διοίκηση και ο έλεγχος των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ως Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής «Δυτική Ελλάδα 2021».

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (1)
af_pde7
af_pde2
af_pde1
20_βιο