Λεύκωμα: Μνήμες 1821, Δυτική Ελλάδα: Η γη της φλόγας

Το 1821 αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, αφού η έναρξη της Επανάστασης συντέλεσε στο να δημιουργηθεί λίγα χρόνια αργότερα ένα ελεύθερο ελληνικό κράτος. Παράλληλα ο απελευθερωτικός Αγώνας των Ελλήνων, ο γεμάτος από ένδοξα κατορθώματα επιφανών και αφανών ηρώων τα οποία μεταφέρθηκαν έως τις ημέρες μέσα από θρύλους, παραδόσεις, λαϊκές δοξασίες, αλλά πάνω από όλα μέσα από αδιάψευστα ιστορικά τεκμήρια, ενέπνευσε όλες τις μετέπειτα γενιές των Ελλήνων και συνέβαλλε στο να διατηρηθεί ζωντανή η πίστη τους στο έθνος τους.

Ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο χώρος όπου διαδραματίστηκαν ορισμένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του Αγώνα, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την παραγωγή τεκμηρίων τα οποία θα διατηρήσουν στη συλλογική μνήμη αυτό το τόσο καθοριστικό και ξεχωριστό για τους Έλληνες ιστορικό γεγονός. Στο πλαίσιο λοιπόν της διαιώνισης της ιστορικής μνήμης για την Επανάσταση η Περιφέρεια προβαίνει στην έκδοση ενός «επαναστατικού» Λευκώματος.

Η συγκεκριμένη συγγραφική παραγωγή αποτελεί μία επιστημονική προσπάθεια να καταγραφούν τα σημαντικότερα γεγονότα-εθνικού και περιφερειακού χαρακτήρα τα οποία σημειώθηκαν στον επαναστατημένο ελλαδικό χώρο από την αρχή του απελευθερωτικού Αγώνα (1821) και έως τη σύσταση του ελληνικού κράτους (1830). 

Όσο για τις επαναστατικές ενέργειες και δράσεις που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στις σελίδες του Λευκώματος από τους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό και οι οποίες προέκυψαν κατόπιν ενδελεχούς ιστορικής έρευνας, αποτυπώνονται για πρώτη φορά ως ενιαίο σύνολο σε συγγραφικό πόνημα.

Επιπρόσθετα στο Λεύκωμα παρουσιάζονται χωρίς εθνικιστικές κορώνες, αλλά με επιστημονικό και συνάμα κατανοητό και εύληπτο λόγο η συμβολή των κατοίκων της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των πολιτικών και στρατιωτικών τους ηγετών, στον ένοπλο Αγώνα, οι πολιτικές και στρατιωτικές τους δράσεις, οι επιρροές, οι συμμαχίες, οι έριδές τους σε παράλληλη σχέση με τις σημαντικότερες εθνικές στιγμές της Επανάστασης.

Τέλος η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποδίδοντας φόρο τιμής στους προγόνους της που έδωσαν τη ζωή τους, για να δημιουργήσουν μια ελεύθερη Ελλάδα και αναδεικνύοντας την ιστορική μνήμη ως φορέα διαλόγου, προβληματισμού και προσωπικής αναζήτησης, ευελπιστεί με το ανά χείρας συγγραφικό έργο να αποκτήσει ο αναγνώστης πρόσβαση στην ιστορική αλήθεια και τη συλλογική μνήμη, απογυμνωμένος από συναισθηματικές πιέσεις και μυθολογικές ανακρίβειες.

Έχει εκδοθεί και τυπωθεί από το Μάρτιο του 2022 και είναι στη διάθεση των πολιτών παραγωγή από ιδίους πόρους εκδοτικού έργου υψηλής ποιότητας κι αισθητικής, εστιασμένου στη σύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με τα προεπαναστατικά χρόνια και τα χρόνια της Επανάστασης.

Το Λεύκωμα, («Μνήμες 1821» ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ Η γη της φλόγας) διανέμεται σε όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες που επισκέπτονται το Ψηφιακό Μουσείο καθώς και σε εκπαιδευτικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς και άλλους φορείς δωρεάν.

Αντικείμενο της έκδοσης είναι η αποτύπωση των σημαντικών ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Στόχος είναι, διατρέχοντας όλο το ιστορικό φάσμα της εποχής, να παρουσιαστούν τα ιστορικά γεγονότα που αποτέλεσαν «ορόσημα» στην εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και να σκιαγραφηθούν τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν τις εξελίξεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Περισσότερα για το Λεύκωμα στον υπερσύνδεσμο:  https://portal.westerngreece2021.gr/index.php/el/x-1826/x-1822 .

Ενώ παρακάτω διακρίνονται οι θεματικές στις οποίες χωρίζεται το εν λόγω Λεύκωμα: