Εορτασμός 200 ετών από την Επανάσταση

Στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως Εντεταμένος Σύμβουλος συντονισμού πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων και εκδηλώσεων σχετικών με την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 ανέλαβε την ευθύνη για τη διοργάνωση όλων των δράσεων που επρόκειτο να διοργανωθούν σε όλη την Περιφέρεια κατά το έτος του εορτασμού της διακοσιετηρίδας της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολούθησε σε σύντομο χρονικό διάστημα τον Ιανουάριο του 2020 η Σύσταση Γνωμοδοτικής Επιτροπής ως συμβουλευτικό όργανο του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να εξασφαλισθεί η πληρότητα η αξιοπιστία και η ιστορική εγκυρότητα και η ποιότητα των υπό διοργάνωση εκδηλώσεων. 

Πολύ σύντομα, το Φεβρουάριο του 2020 δημοσιεύτηκε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με αποδέκτες φορείς του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Πολιτιστικούς Συλλόγους. Ειδικότερα, η πρόσκληση στόχευε στην ενίσχυση προτάσεων με σκοπό τη δημόσια προβολή έργων υψηλής ποιότητας που αναδεικνύουν διάφορες πτυχές και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που έλαβαν χώρα στα όρια της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Υποβλήθηκαν 320 προτάσεις από 139 Συλλόγους, 81 ιδιώτες, 77 Δήμους και 23 από φορείς Δημοσίου τομέα και ψηφιοποίησή τους προκειμένου να είναι δυνατή η αξιολόγησήτους διαδικτυακά. (ΜΑΡΤΙΟΣ 2020). Συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας στα πλαίσια λειτουργίας της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου και αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων. Κατόπιν εισηγήσεων των συγκροτηθέντων Ομάδων Εργασίας της Γνωμοδοτικής Επιτροπής εγκρίθηκαν 250 προτάσεων απορρίφθηκαν 70 Προτάσεις.

Ταυτόχρονα έγινε συγγραφή Σχεδίου Δράσης το οποίο και υπερψηφίσθηκε και εκγρίθηκε προς υλοποίηση από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Δεκέμβριο του 2020. Το Σχέδιο Δράσης εκτός από την έγκριση εκδηλώσεων πολιτιστικού, και ιστορικού περιεχομένου προέβλεπε τη κατασκευή του Ψηφιακού Συστήματος Πολυεπίπεδης Ανάδειξης της Ιστορίας και του Πολιτιστικού Αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που εμπεριείχε τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου, το Σύστημα Ξενάγησης, το Λεύκωμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Ντοκιμαντέρ Μνήμες 1821.

Προτεραιότητα από τις αρχές του 2021 ήταν η εφαρμογή του ψηφισμένου σχεδίου δράσης για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Αποφασίστηκε η συνδιοργάνωση 130 από τις 250 εγκεκριμένες από τη Γνωμοδοτική μας επιτροπή προτάσεις. Κριτήρια ήταν το κόστος των επιμέρους εκδηλώσεων και το ποσό των πιστώσεων που είχαμε στη διάθεση μας και η αναλογική διασπορά των εγκεκριμένων προτάσεων σε ολόκληρη την έκταση της Δυτικής Ελλάδας.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά περισσότερες από 130 εκδηλώσεις που αφορούσαν και τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες. Ανάμεσα στις προτάσεις που αξίζει να αναφερθούν ξεχωριστά είναι η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου 2021 στα Καλάβρυτα με την τηλεόραση και την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, όπου μαζί με την Μικτή-Παιδική Πολυφωνική Χορωδία Πατρών και με την αρωγή του Δήμου Καλαβρύτων στο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας-Αγωνιστών 1821 υπό την διεύθυνση του μαέστρου Άλκη Μπαλτά με την παρουσίαση του έργου του Διονύσιου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελευθερία». Η συναυλία μεταδόθηκε στις 14 Αυγούστου 2021 από την συχνότητα τις ΕΡΤ 2 σε παγκόσμια μετάδοση. 

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 αντίστοιχη συναυλία πραγματοποιήθηκε, στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου στον Κήπο των Ηρώων με απευθείας μετάδοση σε ολόκληρη την Περιφέρεια από τον τηλεοπτικό σταθμό IONIAN.

Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και η Περιφερειακή Δ/νση Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτ. Ελλάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια σειρά από δράσεις που υλοποιήθηκαν από τα σχολεία και σχετίζονται με εκφάνσεις της καθημερινότητας των ανθρώπων την περίοδο της Επανάστασης, όπως η φορεσιά και η αρματωσιά των πολεμιστών, οι τρόποι και το υλικό επικοινωνίας, οι δρόμοι με τα ονόματα του ’21, τα κάστρα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον Αγώνα και, τέλος, οι μουσικές και τα τραγούδια της περιοχής. Στην πραγματοποίηση των δράσεων υπήρξε συνεργασία με τη Χορολογική Εταιρεία, τη Μητρόπολη Πατρών, το Λύκειο Ελληνίδων Πάτρας και πολλούς άλλους φορείς.

Περισσότερα για το σύνολο των δράσεων στον υπερσύνδεσμο https://portal.westerngreece2021.gr/index.php/el/x-1826/dytiki-ellada-20-21 .