Κοινωνικό φροντιστήριο – Μαθησιακή Στήριξη Μαθητών Α/ & Β/βάθμιας Εκπ/σης

Στις Δημοτικές Εκλογές του 2010, εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πατρέων. Το πλούσιο βιογραφικό του και οι ηγετικές του ικανότητες όπως αξιολόγησε ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, τον τοποθετούν στη θέση του Αντιδημάρχου Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης από 1/1/2011.

Προεκλογικά απευθυνόμενος στους συμπολίτες του ζητούσε τη στήριξη ως υπεύθυνος διαχειριστής να του δοθεί η δυνατότητα να φροντίσει για προσφορά ποιότητας Παιδείας, με σωστή κατανομή κονδυλίων, με ταχεία εκτέλεση τεχνικών παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες, με μέριμνα και σχεδιασμό για αποτελεσματικότερη ασφάλεια των σχολικών κτιρίων και αξιοποίηση των σχολικών μονάδων σε όφελος των πολιτών. Παρόλα αυτά η Οικονομική κρίση και να τα νέα δεδομένα άλλαξαν τις προτεραιότητες αναγκαστικά.

Ο Δήμος Πατρέων είναι από τους πολυπληθέστερους της Ελλάδας. Όπως είναι αναμενόμενο, με βάση την οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η χώρα, οι πολίτες του Δήμου μας αντιμετώπιζαν μεγάλα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα.

Με δεδομένα τα παραπάνω δημιουργήθηκε ένα Δίκτυο Συνεργασίας που συμμετείχε ο Δήμος Πατρέων και συγκεκριμένα η Αντιδημαρχία Παιδείας, η Αντιδημαρχία Εθελοντισμού, ο Κοινωνικός Οργανισμός, το Πανεπιστήμιο, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Νομού Αχαΐας και η ΕΛΜΕ. Οργανώθηκε ένα δίκτυο εθελοντών με απώτερο σκοπό τη μαθησιακή στήριξη μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Επιδίωξη του προγράμματος, μέσω της εθελοντικής προσφοράς, η αντιμετώπιση της κοινωνικής περιθωριοποίησης και της φτώχειας, καθώς και η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η παροχή ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης.

Την πρώτη χρονιά λειτουργίας του δικτύου το 2011 αποκλειστικά εθελοντές εκπαιδευτικοί στελέχωσαν το πρόγραμμα, μαθησιακής στήριξης σε έντεκα σχολικές μονάδες του Δήμου μας.

  • 44ο, 19ο, 13ο, 48ο, 23ο, 41ο Δημοτικά Πατρών για την Α/θμια
  • 7ο, 3ο, 21ο, 10ο και 4ο Γυμνάσια Πατρών για τη Β/θμια 

Διδάχθηκαν το μάθημα της γλώσσας και των μαθηματικών για 170 παιδιά του Δημοτικού και τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, αρχαίων, μαθηματικών, φυσικής και χημείας για 257 παιδιά του Γυμνασίου.

Παράλληλα την επόμενη χρονιά 2012 κατόπιν αιτήματος της Αντιδημαρχίας Παιδείας προσελήφθησαν, στα πλαίσια των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, 52 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι παραπάνω εκπαιδευτικοί μαζί με εθελοντές εκπαιδευτικούς στελέχωσαν το πρόγραμμα μαθησιακής στήριξης.

Οργανώθηκαν τμήματα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Διδάχθηκαν το μάθημα της γλώσσας και των μαθηματικών για τα παιδιά του Δημοτικού και τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας, αρχαίων, μαθηματικών, φυσικής και χημείας για τα παιδιά του Γυμνασίου και Λυκείου. 

Τα μαθήματα έγιναν στα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου μας και συγκεκριμένα στα εξής σχολεία:

19ο, 41ο,13ο, 48ο Δημοτικά Πατρών, Δημοτικό Μιντιλογλίου, Δημοτικό Ρίου, 2ο, 6ο, 10ο , 12ο , 21ο , 16ο Γυμνάσια Πατρών, 2ο , 8ο ΓΕΛ Πατρών και ΓΕΛ Παραλίας.

Οι αιτήσεις συμμετοχών των μαθητών στο πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων του Δήμου μας.

  • Α/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΟΛΟ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: 244
  • Β/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΥΝΟΛΟ ΑΙΤΗΣΕΩΝ : 988

Στόχος του προγράμματος η προσπάθεια αντιμετώπισης της κοινωνικής περιθωριοποίησης, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και η παροχή ισότιμων ευκαιριών εκπαίδευσης.