ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΑΣ | Η συνέντευξη του στην Αχαϊκή Πολιτεία και στον Αχ. Ροδίτη

Ο Ανδρέας Φίλιας ξεκίνησε από Αντιδήμαρχος Πατρέων, μεταπήδησε στην Περιφέρεια κι ανέλαβε κρίσιμους τομείς, όπως Διοίκηση και Οικονομικά. Ως ώρας παραδίδει μαθήματα συνέπειας και αποτελεσματικότητας…  | του Αχιλλέα Ροδίτη

Ο Ανδρέας Φίλιας δίνει ένα νέο αγώνα για την περιφερειακή κάλπη. Μετά από έναν 4ετη αγώνα, όμως, ως Αντιπεριφερειάρχης. Ανέλαβε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, την Διοίκηση της Π.Δ.Ε. και μετά τον ευαίσθητο τομέα των Οικονομικών. Ο σημερινός απολογισμός του στην «Πολιτεία» είναι μια καταγραφή πεπραγμένων αλλά και μια περιγραφή νέων στόχων. Αν οι πολίτες τον επιβραβεύσουν για όσα έκανε και τον εμπιστευτούν και πάλι…

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  • Έχοντας μπει ξανά στη μάχη του σταυρού, τι είναι αυτό που ο Ανδρέας Φίλιας έχει να πει, να παραδώσει, στους Αχαιούς ζητώντας την ανανέωση εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του;

Το έργο μου πιστεύω πως είναι απόλυτα μετρήσιμο, αποδεικνύεται με πράξεις και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αρχικά σε σχέση με την αρμοδιότητά του υπευθύνου των εορτασμών των 200 ετών μπορώ να θυμηθώ 130 εκδηλώσεις σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

Κάποιες από αυτές εμβληματικές, όπως οι Συναυλίες στο Ηρώο των Καλαβρύτων και τον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και την Πολυφωνική, σημαντικές δράσεις που συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές στο πλαίσιο των πέντε εκπαιδευτικών Δράσεων με την Εκπαίδευση και φυσικά είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που αξιοποίησε χρήματα του ΕΣΠΑ και κατασκεύασε το Ψηφιακό Μουσείο 1821 και το Σύστημα Ξενάγησης, το Λεύκωμα «Μνήμες Ελευθερίας» και το Ντοκιμαντέρ που ως παρακαταθήκη έχουν παραμείνει, αναδεικνύοντας τη σημαντική συμβολή του τόπου μας στον αγώνα για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.

  • Από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης;

Μπορώ να ξεχωρίσω τον Ψηφιακό Οδηγό του Πολίτη που δημιουργήθηκε με μηδενικό κόστος από συμβασιούχους υπαλλήλους της Περιφέρειας. Μέσω αυτού οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναζητήσουν πληροφορίες για οποιαδήποτε συναλλαγή τους με την Περιφέρεια, τρόπους επικοινωνίας αλλά και φόρμες απαραίτητες για την εξυπηρέτησή τους.

Η ανανέωση του στόλου οχημάτων της Περιφέρειας μέσω της προμήθειας 32 νέων αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας με τη μέθοδο Leasing, με την οποία τα στελέχη της Περιφέρειας καθημερινά κινούνται με ασφάλεια εξοικονομώντας ταυτόχρονα για την επόμενη τετραετία περισσότερες από 400.000 € στα ταμεία μας.

Τέλος ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός σύγχρονου Οργανογράμματος για την Περιφέρειά μας για πρώτη φορά με τη συνεργασία του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου με την οποία προετοιμάσαμε τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή.

  • Και από αυτήν του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών;

Στον τομέα της Οικονομίας μπορώ να αναφερθώ στην αύξηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία φυσικά είναι συλλογική δουλειά, από 250 εκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 380 εκατομμύρια ευρώ το 2023. Το επίτευγμα της οικονομικής υπηρεσίας βέβαια που φέρει και την προσωπική μου σφραγίδα αφορά την επίσπευση των πληρωμών. Από τα 220 εκατομμύρια ευρώ δεσμευμένα για έργα το 2022, ενταλματοποιήθηκαν 190 εκατομμύρια ευρώ και πληρώθηκαν 180 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο ίδιο έτος. Αυτό σημαίνει παραγόμενο έργο, ταχύτητα στις πληρωμές και ζεστό χρήμα στην αγορά.

Φυσικά δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τις μεταφορές των μαθητών. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε από τα μέσα του Αυγούστου, πολύ πριν την έναρξη των μαθημάτων, αναδόχους για τις καθημερινές μεταφορές 15.000 μαθητών που αφορούν 5000 δρομολόγια με ταξί και λεωφορεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη προμήθεια της Περιφέρειας προϋπολογισμού 25 εκατ.€. Εικόνες του παρελθόντος όπου οι μαθητές έμεναν στις στάσεις και περίμεναν το μεταφορικό μέσον είναι πλέον παρελθόν.

  • Πάντως δεν βρεθήκατε στα …πιο εύκολα πόστα. Το να καλείσαι να διαχειριστείς την αντιπεριφέρεια Οικονομικής πολιτικής και Δημοσιονομικού ελέγχου, σε μια μάλιστα τόσο δύσκολη εποχή, φαντάζομαι είναι βουνό”. Πόσο ψηλά, όμως, πιστεύετε ότι καταφέρατε να φτάσετε σ’ αυτό το “βουνό”;

Η προσπάθεια είναι διαρκής. Σωστά αναφέρετε ότι ανεβαίνουμε το βουνό και βελτιώνουμε τους απόλυτα μετρήσιμους δείκτες διαρκώς. Ο συντελεστής απόδοσης κάθε φορά εξαρτάται από το παραγόμενο έργο που βρίσκεται στον αριθμητή και στις παρεχόμενες ευκαιρίες που είναι στον παρανομαστή.

Με δεδομένο λοιπόν ότι το παραγόμενο έργο βρίσκεται ήδη σε ανοδική πορεία και αναφέρομαι στους οικονομικούς δείκτες που ανέφερα παραπάνω, ενώ οι ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ μεγαλύτερες και αναφέρομαι στο νέο ΕΣΠΑ με 650 πλέον εκατομμύρια ευρώ έναντι 450 εκατομμυρίων ευρώ την προηγούμενη περίοδο, το Ταμείο Ανάπτυξης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία στην ουσία απαιτούν υψηλότερες ταχύτητες και περισσότερη δουλειά για την αξιοποίησή τους, η κορυφή συνεχώς ψηλώνει, ο πήχης συνεχώς ανεβαίνει και εμείς δεν έχουμε παρά να θέτουμε όλο και πιο υψηλούς στόχους, να συνεχίσουμε αδιάκοπα να κατακτάμε κάθε φορά όλο και πιο ψηλές κορυφές κερδίζοντας περισσότερα οφέλη για τον πολίτη και βελτιώνοντας ακόμα πιο πολύ τους οικονομικούς δείκτες.

  • Το μότο σας, το σύνθημα, σ’ αυτές τις εκλογές είναι “ΣΟΒΑΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ”. Τι “λέτε” πίσω από αυτές τις δύο λέξεις στον κάθε ψηφοφόρο;

Οι εκλογές δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια επιλογή. Μια λήψη απόφασης που επηρεάζει την προσωπική ζωή του καθενός αλλά ταυτόχρονα και τη ζωή των άλλων. Η ψήφος σημαίνει εμπιστοσύνη και απόσταγμα σκέψης. Πολλές φορές όμως υπεισέρχονται άλλοι παράγοντες όπως η εικόνα, η επαγγελματική δραστηριότητα, η προβολή και οι διαπροσωπικές σχέσεις που καθιστούν την επιλογή μακριά από το στόχο που πρέπει αυτή να έχει.

Το νόημα του συνθήματος μου είναι διττό, αναφέρεται αφενός στην σοβαρότητα της απόφασης των πολιτών, όταν βρεθούν μπροστά στην κάλπη, αφετέρου έχει να κάνει ακριβώς με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που θεωρώ ότι με ακολουθούν. Έχω ήδη μια πορεία στην πολιτική αρκετών ετών και συγκεκριμένο έργο ορατό και μετρήσιμο.

Έχω δοκιμαστεί σε πολλά και διαφορετικά αντικείμενα και υπάρχει επικοινωνία μέσα από την ενασχόλησή μου με την κοινωνία η οποία μπορεί να αξιολογηθεί από τον καθένα συμπολίτη. Αυτό προτάσσω ως επιχείρημα ζητώντας να ληφθεί υπόψη και με βάση αυτό διεκδικώ τη στήριξη έχοντας την πεποίθηση ότι αποτελώ όχι φυσικά την μόνη, αλλά μια σοβαρή επιλογή για τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Διαβάστε Περισσότερα
Πηγή άρθρου/εικόνας: politeianews.gr

Επιπρόσθετες πηγές: patrasmagazine.gr