Ανδρέας Φίλιας: “Το σύνθημά μας «Όλα από την αρχή» έγινε πράξη. Ο κοιμώμενος γίγαντας πλέον έχει ξυπνήσει… “

Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού ο Ανδρέας Φίλιας μιλάει στο thebest.gr για τα έργα και τις ημέρες του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τις προκλήσεις της νέας εποχής που μας καλούν να τα πάρουμε “Όλα από την αρχή”.

  • Ποια εκτιμάτε ότι ήταν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη θητεία που πέρασε;

Το 2019 κεντρικό σύνθημα της παράταξής μας ήταν «Όλα από την αρχή». Όλα από την αρχή σήμαινε ότι διατηρώντας τα καλώς κείμενα αλλάζουμε, ξεκινούμε από την αρχή να διορθώνουμε οτιδήποτε ήταν παθογόνο και ζημιογόνο. Παραλάβαμε μία Περιφέρεια που την χαρακτήριζαν οι χαμηλοί δείκτες σε πολλούς τομείς που αφορούν την οικονομική κατάσταση των πολιτών, όπως η ανεργία, η απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων κ.λπ. Από την πρώτη μέρα, αφού εκτιμήσαμε την υφιστάμενη κατάσταση, με σκληρή και μεθοδική δουλειά προχωρήσαμε στην προσπάθεια να βελτιώσουμε όλους αυτούς τους δείκτες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ η οποία κυμαινόταν μόλις στο 20%. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης έχει ξεπεράσει το 90% και είναι σίγουρο ότι μέχρι το τέλος του έτους δεν θα έχει μείνει ούτε 1 € ανεκμετάλλευτο. Αυτό σημαίνει αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ζεστό χρήμα που πέφτει καθημερινά στην αγορά και βεβαίως νέα έργα και νέες θέσεις εργασίας. Κατά το περσινό έτος δεσμεύτηκαν για έργα 220 εκατομμύρια ευρώ, έχουν εκδοθεί εντάλματα αξίας 190 εκατομμυρίων και έχουν ήδη πληρωθεί τα 180 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι 400.000 € ημερησίως πέφτουν στην τοπική οικονομία, με πολύ σημαντικά έργα και νέες θέσεις εργασίας που, όπως καταλαβαίνετε, βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο δείκτης ανεργίας από 26% που ήταν σήμερα έχει πέσει περίπου στο 9%, ενώ δεν πρέπει φυσικά κανείς να ξεχνά ότι εργασθήκαμε για όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμη, μέσα σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες. Η πανδημία, το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και η οικονομική κρίση ήταν παράγοντες που δυσκόλεψαν το έργο μας. Πολλές φορές, αναμετρηθήκαμε με τις δυνάμεις και τα αντανακλαστικά μας, ακόμα και σε τομείς που δεν ήταν της αρμοδιότητάς μας. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ενίσχυσαν τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν παρούσα στον αγώνα κατά του κορονοϊού, χρηματοδοτώντας προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως επίσης εξοπλίζοντας τα νοσοκομεία προκειμένου να εξασφαλιστεί καλύτερη ιατρική φροντίδα των πολιτών μέσα σε ένα δοκιμαζόμενο σύστημα Υγείας. Ένας άλλος τομέας που ενισχύσαμε ήταν ο Πολιτισμός. Η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει δράσεις πολιτισμού, σε όλες τις περιφερειακές της ενότητες, με αποκορύφωμα τον ξεχωριστό εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Μοναδικές δράσεις όπως, το Ψηφιακό Μουσείο που επισκέφθηκαν εκατοντάδες σχολεία και χιλιάδες πολιτών, σε όλη την Δυτική Ελλάδα όπου και αν ταξίδεψε, αλλά και συναυλίες, συνέδρια, παραστάσεις και πολλά άλλα υλοποιήθηκαν με αφορμή την επέτειο των 200 ετών.

  • Ποια σημεία θεωρείτε σταθμούς σε ό,τι αφορά την δική σας δραστηριότητα από θέσεις ευθύνης στην Περιφερειακή Αρχή;

Δεν θα μπορούσα παρά να ξεκινήσω από την πρώτη αρμοδιότητα που μου ανέθεσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και δεν ήταν άλλη από το συντονισμό των δράσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Χωρίς να υπάρχει καμία προηγούμενη προετοιμασία, με τη βοήθεια της κοινωνίας στην οποία και απευθύνθηκα, καταφέραμε να διοργανώσουμε 130 εκδηλώσεις. Η Περιφέρεια συνδιοργάνωσε αυτές τις εκδηλώσεις με πολιτικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς κατανέμοντάς τες αναλογικά σε όλη την έκτασή της. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια έγινε η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα που δημιούργησε σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε μόλις δύο χρόνια από την σύλληψή του ως ιδέα μέχρι την παραλαβή του και με όλες τις δυσκολίες που έβαζε στον δρόμο μας η πανδημία του κορονοϊού, ένα έργο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για το Ψηφιακό Μουσείο 1821. Προσφέραμε, έτσι την δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως μαθητές, να έρθουν σε επαφή με τα γεγονότα της εποχής εκείνης με πολύ άμεσο τρόπο χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες. Το ψηφιακό θεματικό πάρκο αποτελεί ένα πρωτοποριακό έργο, που περιόδευσε σε δέκα πόλεις, στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία ως μία μοναδική υποδομή που αναδεικνύει το ιστορικό απόθεμα της Δυτικής Ελλάδας.

Aυτή τη στιγμή βρίσκεται το μισό στο Μεσολόγγι και το άλλο μισό στην Κλειτορία Καλαβρύτων, καθώς είχε γίνει πρόβλεψη στον σχεδιασμό του να μπορεί να διασπαστεί σε δύο μέρη, με ακριβώς τα ίδια εκθέματα και έχοντας κάθε είδους τεχνολογικό εξοπλισμό τουλάχιστον εις διπλούν, δημιουργώντας δύο σταθερά αυτόνομα και πλήρως λειτουργικά Ψηφιακά Μουσεία, τα οποία είναι σε θέση να λειτουργούν ως υποδομές που μπορούν να αξιοποιηθούν περαιτέρω αποτελώντας μοχλό ανάπτυξης διαμέσου της αύξησης της επισκεψιμότητας. Στο ίδιο έργο αναπτύχθηκε και το Ψηφιακό Σύστημα Ξενάγησης, με το οποίο αναδεικνύεται το πολιτιστικό μας απόθεμα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα σύστημα τουριστικής προβολής μοναδικό για τα ελληνικά και παγκόσμια δεδομένα. Στη συνέχεια ακολούθησε η θητεία μου ως Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κατά την οποία θα ξεχώριζα τον Ηλεκτρονικό Οδηγό του Πολίτη, που δημιουργήθηκε με μηδενικό κόστος από συμβασιούχους υπαλλήλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και με τον οποίο οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν πληροφορίες για οποιαδήποτε διεργασία αφορά την Περιφέρεια, σημεία επικοινωνίας αλλά και φόρμες απαραίτητες για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Δεν θα μπορούσα φυσικά να λησμονήσω, την ανανέωση του στόλου οχημάτων της Περιφέρειας. Προμηθευθήκαμε 32 νέα αυτοκινήτα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με τη μέθοδο leasing, εξοικονομώντας για την επόμενη τετραετία περισσότερες από 400.000 €.

Στον τομέα της οικονομίας, τα αποτελέσματα για τα οποία είμαι υπερήφανος, είναι πράγματι εντυπωσιακά. Αναφέρομαι στην αύξηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία φυσικά αποτελεί συλλογική εργασία, και συγκεκριμένα από 250 εκατομμύρια € το 2019 σε 380 εκατομμύρια € το 2023. Το επίτευγμα της οικονομικής υπηρεσίας βέβαια που φέρει και την προσωπική μου σφραγίδα έχει να κάνει με την ταχύτητα των πληρωμών. Κάτι ακόμη που θεωρώ αξιοσημείωτο είναι ο απόλυτα αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς των μαθητών. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε, από τα μέσα του Αυγούστου, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη των μαθημάτων, προσωρινό ανάδοχο για τις καθημερινές μεταφορές 15.000 μαθητών που αφορούν 5000 δρομολόγια. Εικόνες του παρελθόντος όπου οι μαθητές έμεναν στις στάσεις και περίμεναν το μεταφορικό μέσο είναι πλέον παρελθόν. Προχωράμε μπροστά αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία, συστηματοποιώντας και οργανώνοντας την εργασία μας με απόλυτα αποτελεσματικό τρόπο με θετικό πρόσημο για χιλιάδες μαθητές και γονείς.

  • Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου. Το πόστο σας θα το έλεγε κανείς και «ηλεκτρικό». Πώς είναι η οικονομία της Περιφέρειας.

Πράγματι η ευθύνη του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού ελέγχου είναι πολύ μεγάλη και περιλαμβάνει απαιτήσεις για σκληρή δουλειά και συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η οικονομική πολιτική αποτελεί την ραχοκοκαλιά της περιφέρειας. Μια εικόνα μόνο στους οικονομικούς δείκτες μπορεί να πείσει τον οποιοδήποτε για την σημερινή οικονομική κατάσταση. Αναφέρομαι στην αύξηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με συλλογική φυσικά εργασία, από 250 εκατομμύρια € το 2019 σε 380 εκατομμύρια € το 2023. Ένα ακόμη επίτευγμα της Οικονομικής Υπηρεσίας, που φέρει και την προσωπική μου σφραγίδα, έχει να κάνει με την ταχύτητα των πληρωμών. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα σύμφωνα με το οποίο από τα 220 εκατομμύρια € δεσμευμένα για έργα εκδόθηκαν εντάλματα και πληρώθηκαν μέσα στο ίδιο έτος 180 εκατομμύρια €. Παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε το μηδενισμό του χρέους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά και την έγκριση όλων των οικονομικών πράξεων σε επίπεδο δημοσιονομικού ελέγχου, γεγονός που αποδεικνύει ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση και ότι δίνουμε την δυνατότητα στις υπηρεσίες που σχεδιάζουν και υλοποιούν έργα να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, σε επίπεδο προμηθειών και δημοπρασιών, εντολών πληρωμών κ.λπ. συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην βελτίωση των οικονομικών δεικτών που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη.

  • Έχοντας θητεύσει και στον πρώτο βαθμό Αυτοδιοίκησης και έχοντας την εμπειρία και του β΄ βαθμού, ποια θα λέγατε ότι είναι η «γοητεία» της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;

Πράγματι έχουν ήδη συμπληρωθεί 13 χρόνια ενεργούς ενασχόλησης στην τοπική Αυτοδιοίκηση, περισσότερα από τα μισά σε θέσεις ευθύνης. Ο δεύτερος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο υπηρετώ από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη εδώ και μια τετραετία έχει πραγματικά κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία αν και απαιτητικά είναι συγχρόνως ιδιαίτερα ελκυστικά. Η γοητεία λοιπόν της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για εμένα προσωπικά έγκειται στην δυνατότητα που σου παρέχεται να κινηθείς, με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας δίνοντας λύσεις σε προβλήματα που αφορούν χιλιάδες ανθρώπους και πέρα από τα όρια ενός Δήμου. Ταυτόχρονα έχεις τη δυνατότητα να δώσεις λύσεις και να σχεδιάσεις πολιτικές, αξιοποιώντας εργαλεία τα οποία αν και προϋποθέτουν τεχνογνωσία και σκληρή δουλειά, ξεπερνώντας τις δυσκολίες του σχεδιασμού και της τεκμηρίωσης σου προσφέρουν τελικά την δυνατότητα να έχεις παραγόμενο έργο σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ασφάλεια στο αποτέλεσμα, έργο το οποίο τελικά έχει ως αποδεκτή τον πολίτη. Ένα δεύτερο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα που έχεις να συνεργαστείς με ανθρώπους που εκπροσωπούν το Α΄ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την κεντρική κυβέρνηση και από κοινού να χτίσετε πολιτικές οι οποίες αποβαίνουν σε όφελος μιας ευρύτερης ομάδας ανθρώπων και που στην περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ξεπερνά τις 700 χιλιάδες πολίτες.

  • Ποιες είναι οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας; Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα, αν μπορούμε να το πούμε έτσι;

Η επόμενη μέρα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι πιστεύω γεμάτη προκλήσεις. Η τετραετία που πέρασε ήταν ιδιαίτερη παραγωγική και μπορούμε όλοι να αντιληφθούμε ότι πλέον ζούμε σε μια άλλη Περιφέρεια η οποία δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2019. Το σύνθημα «Ολα από την αρχή» έγινε πράξη. Ο κοιμώμενος γίγαντας πλέον έχει ξυπνήσει… Γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε και πώς να το κάνουμε. Δοκιμαστήκαμε και λειτουργήσαμε μέσα σε ένα τοπίο γεμάτο με δυσκολίες όπως ο κορονοϊός, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η οικονομική κρίση και μπορούμε να πούμε πως τα καταφέραμε. Έχουμε μπροστά μας ένα νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα 650 εκατομμύρια € έναντι 450 εκατομμυρίων € το προηγούμενο διάστημα, συνοδευόμενο από το Ταμείο Ανάπτυξης κι άλλα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία αποτελούν ευκαιρία για αξιοποίηση. Η μεγάλη αυτή ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί και δεν θα χαθεί. Η νέα περιφερειακή αρχή που θα προκύψει από τις εκλογές του Οκτωβρίου δεν μπορεί να είναι άλλη από την περιφερειακή αρχή του Νεκταρίου Φαρμάκη, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του και με την μέχρι σήμερα πορεία του ως εχέγγυο είναι ο μοναδικός που μπορεί στο τέλος της επόμενης περιόδου να αξιοποιήσει επιτυχημένα τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία απορροφώντας το σύνολο των διατιθέμενων οικονομικών πόρων προσφέροντας τα μέγιστα οφέλη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα οδεύοντας ήδη για τα καλά στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία βασίζεται στην νέα τεχνολογία, και με δεδομένη την μέχρι τώρα πορεία και τεχνογνωσία στον τομέα αυτό, είναι σίγουρο ότι έχουμε τη δυνατότητα και πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε εφόδιο και εργαλείο που η νέα τεχνολογία προσφέρει, προκειμένου να αυξήσουμε την παραγωγικότητα μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη και βεβαίως σε κάθε περίπτωση να μεριμνήσουμε για την ασφάλεια και την ομαλή διαβίωση των πολιτών.

  • Το δικό σας προσωπικό στοίχημα;

Το προσωπικό στοίχημα κάθε ανθρώπου που ασχολείται με την πολιτική είναι η ενεργός συμμετοχή του, διαμέσου της έγκρισης που ζητάει κάθε τέσσερα χρόνια από τους πολίτες προκειμένου να μπορέσει να συμβάλει από θέση ευθύνης στην διαμόρφωση της αυριανής ημέρας. Πρόκειται πιστεύω για λειτούργημα. Έχω την τιμή να υπηρετώ εδώ και 13 χρόνια σε διαφορετικές θέσεις ευθύνης και θέτω στην κρίση των συμπολιτών μου την μέχρι σήμερα πορεία μου ζητώντας την αξιολόγηση της. Συνοψίζοντας λοιπόν προσωπικό μου στοίχημα είναι να με αξιολογήσουν θετικά οι συμπολίτες μου και μέσα από την εκλογική διαδικασία να αποκομίσω δύναμη προκειμένου την επόμενη μέρα να είμαι παρών και να δώσω τη δυνατότητα στον αυριανό μας και πάλι Περιφερειάρχη, τον Νεκτάριο Φαρμάκη, να μου εμπιστευτεί όποια θέση αυτός αποφασίσει προκειμένου, είτε να συνεχίσω έργο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης είτε να παράξω νέο έργο συμβάλλοντας στους στόχους και τους σκοπούς που η παράταξή μας έχει καθορίσει.

  • Είστε αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα; Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τους πολίτες;

Με πλήρη νηφαλιότητα μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αποτέλεσμα. Όχι μόνο επειδή είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος αλλά και από το γεγονός ότι τα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά από την επαφή μου με τους πολίτες τόσο αυτή την περίοδο όσο και τα προηγούμενα χρόνια που δεν σταμάτησα να έρχομαι σε επαφή με τον κόσμο, είναι μηνύματα που εδραιώνουν την αίσθηση πως όλα αυτά τα χρόνια η παράταξή μου, όπως και εγώ προσωπικά από τη θέση ευθύνης που υπηρετώ, κάτι κάνουμε σωστά. Με αυτή την αισιοδοξία συνεχίζουμε, υπηρετώντας ο καθένας στον τομέα του και δουλεύοντας με αμείωτους ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα ερχόμαστε σε επαφή με τους πολίτες για να αναδείξουμε το έργο μας και βέβαια να επικοινωνήσουμε ότι για την συνέχεια αυτού του έργου μάς αξίζει μία δεύτερη τετραετία. Στόχος που κατά την γνώμη μου είναι απόλυτα εφικτός. …