Ανδρέας Φίλιας -“Ζεστό χρήμα” στην αγορά, μηδενισμός χρεών: Τα δύο… συν στο ταμείο της Π.Δ.Ε.

Από σημαντικές θέσεις ευθύνης, αρμόδιος για πληρωμές, προσλήψεις και προμήθειες αλλά και για μια σειρά από κομβικές δράσεις, όπως το πρόγραμμα εορτασμού για τα 200 χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας, ο Αντιπεριφερειάρχης και εν νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας, Ανδρέας Φίλιας, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων κατά την 4ετία που πέρασε.

Ζητά τη θετική αξιολόγηση του έργου του, αυτή την Κυριακή 8 του μηνός, στην κάλπη και δηλώνει ότι είναι έτοιμος ανταποκριθεί σε κάθε νέα πρόκληση, με βάση βέβαια και τους επόμενους σχεδιασμούς μιας νέας θητείας του Νεκτάριου Φαρμάκη.

Αναλυτικά η Συνέντευξη στο Αigiovoice

  • Η θέση του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου σίγουρα έχει πολλές προκλήσεις, Πιστεύετε ότι καταφέρατε να ανταπεξέλθετε σε αυτές;

Σίγουρα είναι μια θέση με πολλές προκλήσεις και με μεγάλη ευθύνη καθώς η οικονομική πολιτική αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Περιφέρειας. Ο καλύτερος μάρτυρας σχετικά με τον αν κατάφερα κι εγώ και ολόκληρη η Περιφερειακή αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις είναι οι οικονομικοί δείκτες, οι οποίοι παρουσιάζουν μία σαφώς καλύτερη εικόνα. Αναφέρομαι στην αύξηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η οποία βέβαια είναι συλλογική δουλειά, από 250 εκατομμύρια ευρώ το 2019 σε 380 εκατομμύρια ευρώ το 2023. Εκεί που θεωρώ ότι συνέβαλλα ιδιαίτερα ήταν στην επιτάχυνση των πληρωμών της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι από 220 εκατομμύρια € δεσμευμένα για έργα το 2022 ενταλματοποιήθηκαν 190 εκατομμύρια € και έχουν ήδη πληρωθεί τα 180 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει χρήμα που πέφτει στην αγορά και με μία απλή διαίρεση αντιλαμβάνεστε πως αναφερόμαστε σε ένα ποσό της τάξης των 400.000 € ημερησίως. Το επιτυχημένο έργο στην οικονομική πολιτική το μαρτυρά και ο μηδενισμός του χρέους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών και η έγκριση όλων των οικονομικών πράξεων σε επίπεδο δημοσιονομικού ελέγχου, γεγονός που υποδεικνύει ότι έχουμε νοικοκυρέψει τα του οίκου μας. Όλα όσα σας περιέγραψα δείχνουν ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

  • Εκπαιδευτικός στο επάγγελμα, ωστόσο καταφέρατε σε χρόνο ρεκόρ και εν μέσω πανδημίας να υλοποιήσετε έργο ΕΣΠΑ.

Είναι αλήθεια πως αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έγινε η μοναδική Περιφέρεια σε ότι αφορά το σημαντικό αντικείμενο που μου ανέθεσε ο Περιφερειάρχης, αυτό των Δράσεων για τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1821, η οποία δημιούργησε μέσα σε μόλις δύο χρόνια από την σύλληψή του ως ιδέα μέχρι την παραλαβή του και με όλες τις δυσκολίες που έβαζε στον δρόμο μας η πανδημία του κορονοϊού, ένα έργο ΕΣΠΑ, το Ψηφιακό Μουσείο 1821. Χιλιάδες συμπολίτες μας, κυρίως μαθητές, ήρθαν σε επαφή με τα γεγονότα της εποχής εκείνης μέσω σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογιών, καθώς το ψηφιακό θεματικό πάρκο περιόδευσε σε δέκα πόλεις, στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία και τώρα βρίσκεται το μισό στο Μεσολόγγι και το άλλο μισό στην Κλειτορία Καλαβρύτων, καθώς είχε γίνει πρόβλεψη στον σχεδιασμό του να μπορεί να διασπαστεί σε δύο μέρη, με ακριβώς τα ίδια εκθέματα και τον ίδιο τεχνολογικό εξοπλισμό δημιουργώντας δύο σταθερά αυτόνομα και πλήρως λειτουργικά Ψηφιακά Μουσεία, τα οποία αναδεικνύουν το ιστορικό απόθεμα της Περιφέρειάς μας και συνιστούν μοχλό ανάπτυξης διαμέσου της αύξησης της επισκεψιμότητας. Στο ίδιο έργο αναπτύχθηκε και το Ψηφιακό Σύστημα Ξενάγησης, με το οποίο αναδεικνύεται το πολιτιστικό μας απόθεμα και αποτελεί ένα σύστημα τουριστικής προβολής μοναδικό για τα ελληνικά και παγκόσμια δεδομένα. Νομίζω η επιτυχημένη έκβαση αυτής της Δράσης έχει να κάνει σε ότι με αφορά και με την προηγούμενη πείρα μου στην τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα ως Αντιδήμαρχος Παιδείας, πράγμα που σημαίνει ότι γνώριζα από την αρχή την δαιδαλώδη γραφειοκρατία με την οποία θα ερχόμουν αντιμέτωπος. Όπως επισημάνατε όμως και στην ερώτησή σας σημαντική ήταν επίσης η ιδιότητα του Εκπαιδευτικού που με έχει μυήσει σε έναν τρόπο δουλειάς ο οποίος χαρακτηρίζεται από συστηματικότητα και υψηλή αίσθηση ευθύνης και αν θέλετε συνοδεύεται κατά την γνώμη μου και από ένα άτυπο χρέος βάσει του οποίου σε όποια θέση και αν βρίσκομαι αισθάνομαι ότι εκφράζω ολόκληρο τον κλάδο των Εκπαιδευτικών και οφείλω να τους βγάλω ασπροπρόσωπους αποδεικνύοντας πως είμαστε καθόλα κατάλληλοι για θέσεις ευθύνης.

  • Μελετώντας την πορεία σας στην Περιφέρεια μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως ανοδική αναλαμβάνοντας όλο και κρισιμότερους ρόλους. Ξεκινήσατε ως Βοηθός Περιφερειάρχη για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, αργότερα αναλάβατε ως Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τα τελευταία δύο χρόνια είστε στην θέση του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικούς Ελέγχου. Ποιους σταθμούς ξεχωρίζετε σε κάθε μία από αυτές τις θέσεις;

Αισθάνομαι ιδιαίτερα περήφανος που ως Βοηθός Περιφερειάρχη είχα τον συντονισμό των δράσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Χωρίς να υπάρχει καμία προηγούμενη προετοιμασία, καταφέραμε να διοργανώσουμε 130 εκδηλώσεις αναδεικνύοντας την ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως η Γη που άναψε η Φλόγα της Επανάστασης. Εκδηλώσεις που επιλέχθηκαν όχι από έναν άνθρωπο αλλά από Γνωμοδοτική Επιτροπή, συνδιοργανώθηκαν με πολιτικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, κατανεμήθηκαν αναλογικά σε όλη την έκτασή της και χαρακτηρίστηκαν από ποικιλία, όπως μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εκδόσεις, συνέδρια, εκθέσεις, σημαντικές δράσεις με την Εκπαίδευση στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές και φυσικά είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα που αξιοποίησε χρήματα του ΕΣΠΑ και κατασκεύασε το Ψηφιακό Μουσείο 1821 και το Σύστημα Ξενάγησης, το Λεύκωμα «Μνήμες Ελευθερίας» και το Ντοκιμαντέρ που ως παρακαταθήκη έχουν παραμείνει, αναδεικνύοντας τη σημαντική συμβολή του τόπου μας στον αγώνα για την απελευθέρωση από τον Τουρκικό ζυγό.

Από την θέση μου ως Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ξεχωρίζω στο κομμάτι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τον νέο Ηλεκτρονικό Οδηγό του Πολίτη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μια πλατφόρμα με την οποία ο πολίτης έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί και να αναζητήσει πληροφορίες σχετικά με την διεργασία που επιθυμεί να διεκπεραιώσει με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, να μάθει τις πληροφορίες και τα βήματα που απαιτούνται, και να βρει υποδείγματα–φόρμες εγγράφων τα οποία είναι απαραίτητα για συμπλήρωση καθώς και στοιχεία επικοινωνίας με τη συγκεκριμένη υπηρεσία σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες. Είναι ένα έργο που το ξεχωρίζω γιατί έγινε με τη συμβολή της Διεύθυνσης Διαφάνειας και της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης του Πολίτη και εργάστηκαν για την υλοποίησή του αποκλειστικά νέοι επιστήμονες που υπηρετούν στην Περιφέρεια διαμέσου προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα για την καταπολέμηση της ανεργίας με ολιγόμηνες συμβάσεις. Αξιοποιήσαμε λοιπόν τους ανθρώπινους πόρους που είχαμε στη διάθεση μας παραδίδοντας ένα τόσο χρήσιμο έργο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε ότι αφορά την Διοίκηση θα αναφερθώ στην στελέχωση της Περιφέρειας. Για πρώτη φορά στις αρχές του 2021 προχωρήσαμε στην πρόσληψη 10 υπαλλήλων εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για πρόσληψη διάρκειας δυο χρόνων υπαλλήλων ηλικίας 55-67, ενώ τον Ιούλιο του 2021 ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του προγράμματος με την πρόσληψη επιπλέον 16 ατόμων από τον ΟΑΕΔ. Με δεύτερο παρόμοιο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και με την έγκρισή του από την Οικονομική Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2021 προσελήφθησαν για δυο χρόνια ακόμη 60 άτομα ηλικίας 55-67 ετών από τον ΟΑΕΔ, με τους συγκεκριμένους υπαλλήλους να εργάζονται μέχρι και σήμερα. Όμως αξιοποιήσαμε και τη δυνατότητα που δόθηκε από την Κυβέρνηση για πρόσληψη εργαζομένων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του covid 19, καθώς εκείνο το διάστημα την χώρα μας δοκίμαζε η πανδημία του κορονοϊού, και αρχές του 2021 ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν μέσα στο Φεβρουάριο οι διαδικασίες πρόσληψης 45 εργαζομένων. Αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την στελέχωση της Περιφέρειας στις αρχές του 2021 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της τρίτης φάσης κινητικότητας μέσω της οποίας ήρθαν και στελέχωσαν τις υπηρεσίες μας 14 υπάλληλοι και ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την επόμενης φάσης κινητικότητας.

Ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικούς Ελέγχου ξεχωρίζω το έργο που έγινε σε ότι αφορά τις μεταφορές των μαθητών, καθώς γνωρίζω από πρώτο χέρι την αγωνία χιλιάδων γονέων με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε, από τα μέσα του Αυγούστου, δηλαδή πολύ πριν την έναρξη των μαθημάτων, προσωρινό ανάδοχο για τις καθημερινές μεταφορές 15.000 μαθητών που αφορούν 5000 δρομολόγια. Αυτό το πετύχαμε εξαιτίας του καλού και έγκαιρου προγραμματισμού από τους εργαζόμενους στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και επειδή από πέρυσι έχει δρομολογηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ίδρυμα Τεχνολογίας Υπολογιστών μια διαδικασία για να μπορέσουμε να εξελίξουμε το σύστημα και τον τεχνολογικό εξοπλισμό με τον οποίο κάνουμε τον σχεδιασμό των δρομολογίων. Όμως το έργο που έγινε είναι σημαντικό όχι μόνο αν δούμε την πλευρά των μαθητών και των γονέων τους, αλλά και των αναδόχων καθώς καταφέραμε να επιταχύνουμε δραματικά την πληρωμή των μεταφορέων. Αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το αντιληφθεί συγκρίνοντας με το πότε πληρώνονταν τα αντίστοιχα τιμολόγια, αυτά των μεταφορέων, κατά τα προηγούμενα έτη και σας διαβεβαιώνω πως θα διαπιστώσει πόσο πολύ πιο γρήγορα πληρώνονται πλέον.