31η Διεθνής Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών δια του Τμήματος Φιλοσοφίας, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χαρβαρντ, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας συνδιοργάνωσαν και πραγματοποίησαν την 31η Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία από τις 11 έως τις 14 Μαΐου2023. 

 Ο εν λόγω μαθητικός διαγωνισμός φιλοσοφίας θεσπίστηκε με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πατρών (2010), υπό την αιγίδα του οποίου τελεί, και διοργανώνεται με κύρια ευθύνη του Τμήματος Φιλοσοφίας με την επίσημη έγκριση του ΥΠΑΙΘ και τη σύμπραξη όλων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδας) του Πανεπιστημίου του Harvard, ενώ έχει εξασφαλίσει και την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.

Η Διεθνής Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας αποτελεί αναγνωρισμένη υπο-οργάνωση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Β’ Λυκείου, χωρίς να αποκλείονται ενδιαφερόμενοι μαθητές άλλων τάξεων του Λυκείου. Μαθητές και καθηγητές που έχουν ενδιαφέρον για την φιλοσοφική σκέψη και την ιστορία της συμμετέχουν εθελοντικά.

100 νέοι στοχαστές, νικητές των εθνικών διαγωνισμών Φιλοσοφίας από 50 χώρες διαγωνίζονται στο στίβο του πνεύματος. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι σημαντικό να συμβάλει και να είναι αρωγός στην προσπάθεια του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών να οργανώσει τη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, καθώς εκτιμάται ότι θα ωφεληθεί τόσο η εκπαιδευτική και η μαθητική κοινότητα που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, αλλά και το ευρύ κοινωνικό σύνολο, καθώς οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της Ολυμπιακής Γης και τη φιλοξενία στο Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας και τις γύρω περιοχές. Παράλληλα θα υπάρξει έμμεσο όφελος για τις περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που θα επισκεφτούν οι αποστολές που θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Ολυμπιάδα με τόνωση της τουριστικής κίνησης και των επαγγελματιών που θα φιλοξενήσουν και θα σιτίσουν τους επισκέπτες. Τέλος η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ των συμμετεχουσών αποστολών από 50 χώρες θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στον ευρύτερο κοινωνικό, σχολικό και εξωσχολικό χώρο.”   Ανδρέας Φίλιας