Ψηφιακή απόδραση στη Δυτική Ελλάδα – Κατέβασε το app και ξεναγήσου

Αναλυτική παρουσίαση του ψηφιακού συστήματος πολυεπίπεδης ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έγινε χθες Δευτέρα 3/07/2023 το απόγευμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, σε ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα https://portal.westerngreece2021.gr και μία ανάλογη εφαρμογή για κινητές συσκευές Android – IOS, που δημιουργήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και έχουν σκοπό να ξεναγούν τους επισκέπτες στην πλούσια ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τα μαγευτικά τοπία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σκοπός της ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε χθες το βράδυ, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων φορέων της αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών συλλόγων αλλά και επιχειρηματιών, ήταν η κατάθεση προτάσεων ένταξης επιπλέον σημείων ενδιαφέροντος της περιοχής τους (μνημεία, εκδηλώσεις, επιχειρήσεις, σημεία φυσικού κάλλους κ.λπ.).

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι τα ψηφιακά εργαλεία αυτού του τύπου δεν σημαίνουν τίποτα, εάν οι ενδιαφερόμενοι δεν τα χρησιμοποιούν και ακόμα περισσότερο εάν δεν έχουν το περιεχόμενο για το οποίο δημιουργήθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους φορείς αλλά και τους επιχειρηματίες να αξιοποιήσουν την τεχνολογία που έχουν στα χέρια τους, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ένα ψηφιακό εργαλείο που θα μας επιτρέψει να αναδείξουμε τον τόπο μας με χιλιάδες σημεία ενδιαφέροντος και επιχειρήσεις. Ο κ. Φαρμάκης κάλεσε τους φορείς και τις επιχειρήσεις να προσθέσουν στον «ψηφιακό ξεναγό» όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος, έτσι ώστε όλοι μαζί να συνδράμουν στην προβολή της Δυτικής Ελλάδας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ανδρέας Φίλιας, πρόσθεσε από την πλευρά του, ότι ο «ψηφιακός ξεναγός» αποτελεί έργο του ευρύτερου προγράμματος συμμετοχής της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για τα 200 χρόνια από τη ελληνική επανάσταση.

Η Περιφερειακή Αρχή, προσπαθεί με αυτές τις ενέργειες, να κάνει συμμέτοχη την κοινωνία των πολιτών σε αυτό το project, για το «χτίσιμο» ενός ψηφιακού συστήματος το οποίο θα αποτελέσει κεντρική πύλη προβολής του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της Δυτικής Ελλάδας.

Ο Φίλιας παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας, σημείωσε ότι οι ενέργειες της περιφέρειας πρέπει αφενός να έχουν διάρκεια στον χρόνο, αφετέρου να λειτουργούν αποτελεσματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε και ο «ψηφιακός ξεναγός», το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βασική πλατφόρμα προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των τοπόσημων που φέρουν ένα ιστορικό αποτύπωμα.

Παράλληλα, η πλατφόρμα, σημείωσε ο Φίλιας, μπορεί να λειτουργήσει και ως μια βάση προβολής των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ελεύθερη πρόσβαση να ενταχθούν στη ανοικτή βάση δεδομένων έτσι ώστε, όταν ένας τουρίστας φθάνει στην περιοχή, να βλέπει όχι μόνο τα ιστορικά και πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος, αλλά και πλήθος άλλων πληροφοριών που θα τον βοηθήσουν στην εδώ παρουσία του.

Διαβάστε Περισσότερα
Πηγή άρθρου/εικόνας: pelop.gr