Δυτική Ελλάδα: Η «Επανάσταση» της Περιφέρειας από τον Ανδρέα Φίλια

Ενας από τους συναρπαστικότερους σταθμούς της περιφερειακής αρχής Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα την τελευταία 4ετία ήταν εκείνος που αφορούσε το 1821.

Βλέπετε, κατά τη διάρκεια της θητείας της περιφερειαρχής αρχής εορτάστηκε -παρά τα όποια εμπόδια έβαλε η πανδημία- η επέτειος της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατάφερε να ταξιδέψει τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής μας στην Ιστορία μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, αλλά και με ειδικές και άκρως προσεγμένες εκδόσεις.

Ολα τα παραπάνω φέρουν την προσωπική σφραγίδα του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Δημοσιονομικού Ελέγχου Δυτικής Ελλάδας Ανδρέα Φίλια, ο οποίος συντόνισε ένα φιλόδοξο εγχείρημα και παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στους πολίτες της περιοχής μας και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αφορά τρία διαφορετικά κομμάτια, τα οποία, όμως, συνδέονται μεταξύ τους.
Το πρώτο είναι το λεύκωμα: «Μνήμες 1821-Δυτική Ελλάδα: Η Γη της Φλόγας». Πρόκειται για μια έκδοση υψηλού επιπέδου και αισθητικής, στην οποία προβάλλονται όλα τα κορυφαία γεγονότα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα που συνδέονται με τη Δυτική Ελλάδα. Η συγκεκριμένη συγγραφική παραγωγή αποτελεί μία επιστημονική προσπάθεια να καταγραφούν τα σημαντικότερα γεγονότα – εθνικού και περιφερειακού χαρακτήρα, τα οποία σημειώθηκαν στον επαναστατημένο ελλαδικό χώρο από την αρχή του απελευθερωτικού Αγώνα (1821) και έως τη σύσταση του ελληνικού κράτους (1830). Μάλιστα, πολλές από τις επαναστατικές ενέργειες και δράσεις που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στις σελίδες του λευκώματος από τους Νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό και προέκυψαν κατόπιν ενδελεχούς ιστορικής έρευνας. Τέλος, στο λεύκωμα παρουσιάζονται χωρίς εθνικιστικές κορώνες, αλλά με επιστημονικό και συνάμα κατανοητό και εύληπτο λόγο, η συμβολή των κατοίκων της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των πολιτικών και στρατιωτικών τους ηγετών στον ένοπλο Αγώνα, οι πολιτικές και στρατιωτικές τους δράσεις, οι επιρροές, οι συμμαχίες και οι έριδές τους σε παράλληλη σχέση με τις σημαντικότερες εθνικές στιγμές της Επανάστασης.

Το δεύτερο κομμάτι αφορά το Ψηφιακό Θεματικό Μουσείο, με την ΠΔΕ να εντάσσει και να υλοποιεί μέσω ΕΣΠΑ, έργο προϋπολογισμού 1.967.880 ευρώ, με στόχο την ανάδειξη της Ιστορίας και του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας μέσα από τη χρήση ψηφιακών και διαδραστικών μέσων, με έμφαση στα γεγονότα του 1821. Οι στόχοι της δημιουργίας του Ψηφιακού Πάρκου είναι η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης ως φορέα διαλόγου, προβληματισμού και προσωπικής αναζήτησης, η δυνατότητα πρόσβασης στην ιστορική αλήθεια και τη συλλογική μνήμη, αλλά και η μάθηση με έναν σύγχρονο εκπαιδευτικό και συνάμα ψυχαγωγικό τρόπο. Μάλιστα, το Ψηφιακό Πάρκο περιόδευσε σε δέκα πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, ενώ το επισκέφθηκαν περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν μαθητές των σχολικών μονάδων όλης της Περιφέρειας.

Και τέλος, το τρίτο κομμάτι του εγχειρήματος είναι το Ψηφιακό Σύστημα Πολυεπίπεδης Ανάδειξης, το οποίο αφορά την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και ψηφιακού περιεχομένου με πολυεπίπεδο τρόπο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του έργου «Ψηφιακό Σύστημα Πολυεπίπεδης Ανάδειξης της Ιστορίας και του Πολιτιστικού Αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας» έχει παραλάβει και λειτουργεί ήδη την πύλη προβολής περιεχομένου και υπηρεσιών (portal), https://portal.westerngreece2021.gr, καθώς επίσης και τις αντίστοιχες εφαρμογές για συσκευές: Αndroid και Ios …

Διαβάστε Περισσότερα
Πηγή άρθρου/εικόνας: pelop.gr