Δυτική Ελλάδα: Εγκαίνια ψηφιακού μουσείου στα Καλάβρυτα

Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης εγκαινίασε στη Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων το κινητό ψηφιακό μουσείο που συγκεντρώνει αρχειακό υλικό, κειμήλια και πηγές για το ρόλο που διαδραμάτισε η Δυτική Ελλάδα στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το Ψηφιακό Μουσείο που φιλοξενείται στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Καλαβρύτων εντάσσεται στις υποδομές με ψηφιακά και διαδραστικά μέσα που απέκτησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ανάδειξη της ιστορίας της και του πολιτιστικού της αποθέματος, δράσεις που χρηματοδοτήθηκαν με 1,96 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». 

«Το ψηφιακό μουσείο που εγκαινιάζουμε, διατηρώ την πεποίθηση ότι αποτελεί ένα έργο που αντανακλά στο πανελλήνιο. Αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία για να αναδείξει τον ιδιαίτερο ρόλο της Δυτικής Ελλάδα, στην επανάσταση του 1821 και το οποίο, εκτός από συμβολή στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης, θεωρώ πως θα αποτελέσει ένα ακόμα στοιχείο που θα ενισχύσει την ελκυστικότητα και την επισκεψιμότητα της περιοχής των Καλαβρύτων. Γιατί αυτό το σύγχρονο και διαδραστικό μουσείο, αφού περιοδεύσει το επόμενο διάστημα σε δέκα πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, προγραμματίζεται να διαχωριστεί σε δύο, εξίσου αυτόνομα και ολοκληρωμένα τμήματα, ώστε το ένα τμήμα να επιστρέψει και να εγκατασταθεί μόνιμα εδώ στην Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων και το άλλο τμήμα στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου» τόνισε κατά την ομιλία του ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «ο τόπος που άναψε την πρώτη σπίθα της λευτεριάς, θα συνδέεται με μία ευθεία νοητή γραμμή με τον τόπο των ελεύθερων πολιορκημένων που έγραψε μία από τις πιο φοβερές σελίδες της ελληνικής επανάστασης, αποτελώντας αιτία και αφορμή για την τελική απελευθέρωση της χώρας».

Καταλήγοντας ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στην παρακαταθήκη που συνιστά το Κινητό Μουσείο και τόνισε: «Είναι μία από τις δράσεις που γεννήθηκαν για να «ζήσουν» και να παραμείνουν «ζωντανές» στο πέρασμα των χρόνων, αποτελώντας διαχρονικούς βωμούς τιμής στον αγώνα των προγόνων μας αλλά και διαχρονικούς φάρους ανάδειξης της προσφοράς του τόπου μας. Το ψηφιακό μουσείο είναι εδώ. Και δείχνει από πού ερχόμαστε, σε ποια χώματα πατάμε και ποιοι είμαστε. Είναι κάτι που μας αξίζει και πολύ περισσότερο αξίζει στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας».

Συνεχίζοντας ο , ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Ανδρέας Φίλιας, ως συντονιστής των επετειακών εκδηλώσεων για την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αναφέρθηκε συνολικά στις τεχνολογίες που αξιοποιεί Ψηφιακό Πάρκο και στα εμβληματικά έργα που αναφέρονται στο παρελθόν, αξιοποιώντας τις σύγχρονες δυνατότητες. Όπως είπε, το Ψηφιακό Μουσείο ουσιαστικά αποτελεί ένα Πάρκο μέσα στο οποίο συναντά κανείς ψηφιακό ξεναγό, ψηφιακά εκθέματα, παιχνίδια, τρισδιάστατες απεικονίσεις, διαδραστικά βιβλία, αλλά και εφαρμογές εικονικές πραγματικότητας.

«Όλα αυτά στοχεύουν στην προσέγγιση και κατάκτηση ενός καλύτερου αύριο για τις γενεές που έρχονται. Υποδομές που αναδεικνύουν το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα της Περιφέρειάς μας, που έχουν διάρκεια στο χρόνο, ενώ παράλληλα δίνουν αναπτυξιακές προοπτικές κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Έργα που συμβάλουν καθοριστικά στην ανάδειξη όχι μόνο της ιστορίας και του πολιτισμού αλλά και του φυσικού κάλλους, των υποδομών και των σημείων ενδιαφέροντος που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε Περισσότερα
Πηγή άρθρου/εικόνας: politeianews.gr