Ανδρέας Φίλιας: Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου στην «Π»

Εχοντας μια μακρά διαδρομή με αφετηρία την εκπαίδευση και αφού πέρασε από το «καμίνι» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως αντιδήμαρχος Παιδείας στον Δήμο Πατρέων, ο Ανδρέας Φίλιας μεταπήδησε στον θεσμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με καθήκοντα διοίκησης και οικονομικών.

Την τελευταία πενταετία διετέλεσε βοηθός περιφερειάρχη στο πλευρό του Νεκτάριου Φαρμάκη, ενώ αργότερα αναβαθμίστηκε στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και στη συνέχεια και μέχρι σήμερα είναι αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου.

Ο Ανδρέας Φίλιας μίλησε στην «Πελοπόννησο» για την πορεία του, από την εκπαίδευση στα αυτοδιοικητικά, το έργο του και τους στόχους του, καθώς είναι εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου με τον συνδυασμό του Νεκτάριου Φαρμάκη,«Μπροστά για όλους».

Κύριε Φίλια, τελικά, τι είναι αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία για εσάς; Ο χώρος της εκπαίδευσης ή της πολιτικής;

Η εκπαίδευση είναι η βάση της ζωής μου. Είναι στην ουσία, η ίδια η ζωή μου. Είναι η βάση της πυραμίδας πάνω στην οποία έχουν στηριχθεί οι αξίες, μέσω των οποίων λειτουργώ και σήμερα στην πολιτική. Εμείς οι εκπαιδευτικοί ξέρετε, έχουμε έναν αξιακό κώδικα που διακρίνεται από ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης γι΄ αυτό που κάνουμε, ακριβώς επειδή μπροστά μας έχουμε μαθητές. Ετσι λοιπόν, αυτός ο τρόπος ζωής δεν μπορεί να αλλάξει, όταν αναλαμβάνεις διοικητικά καθήκοντα στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν άλλαξε στον πρώτο βαθμό, όταν είχα 285 σχολικές μονάδες υπό την ευθύνη μου, στον Δήμο Πατρέων και σε δύσκολες εποχές οικονομικής κρίσης. Δεν άλλαξε και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όταν ως αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης αρχικά και Οικονομικών στη συνέχεια, διαχειρίστηκα και διαχειρίζομαι τον πιο ευαίσθητο, τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και λειτουργίας μας. Αρα λοιπόν, η εκπαίδευση αποτελεί για μένα αυτό που σας είπα, τη βάση της πυραμίδας αξιών και κανόνων, οι οποίοι με καθοδηγούν καθημερινά στη λειτουργία και άσκηση των καθηκόντων μου στην περιφερειακή αρχή.

Ως μέλος της περιφερειακής αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη τι θεωρείτε ότι ήταν αυτό που αλλάξατε δραστικά;

Είχαμε πει το 2019 -και αυτό ήταν και το όνομα της παράταξής μας τότε- «όλα από την αρχή». Αυτό για εμάς σήμαινε, ότι κρατάμε τα καλώς κείμενα και αλλάζουμε αυτά που κατά την άποψή μας και κατά την άποψη του λαού που μας εξέλεξε, ήταν λάθος. Και αυτό κάναμε.

Προσπαθήσαμε με πολύ σκληρή δουλειά, ο καθένας στο πόστο που του ανατέθηκε, να προχωρήσουμε μπροστά. Ετσι λοιπόν, παραλάβαμε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας στα 280 εκατομμύρια ευρώ και τον φτάσαμε στα 380 εκατομμύρια ευρώ. Στα 180 εκατομμύρια ευρώ έφτασαν το 2022 οι πληρωμές των ενταλμάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αυτό σημαίνει πληρωμές 400.000 ημερησίως στην οικονομία της Περιφέρειας. Ενα δεύτερο αποτέλεσμα που έρχεται ως συνέχεια αυτών των ενεργειών, ήταν η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας στο 9%.

Λειτουργήσαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Στην πανδημία επί δύο χρόνια ο διοικητικός μηχανισμός της Περιφέρειας, για λόγους αντικειμενικούς, ήταν στο κόκκινο. Δεν είχαμε ούτε τα τεχνολογικά μέσα, δεν είχαμε ούτε την τεχνογνωσία. Κι όμως, προσπαθήσαμε και πραγματικά τα καταφέραμε. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 20% και αυτή τη στιγμή η απορροφητικότητα έχει ξεπεράσει το 95% και πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε στο απόλυτο.

Αρα λοιπόν νοικοκυρέψαμε τα του οίκου μας και με σκληρή δουλειά, επιταχύναμε τους ρυθμούς λειτουργίας της μηχανής της Περιφέρειας, κάτι που μας δίνει -αν όχι τη βεβαιότητα- την αίσθηση ότι θα είμαστε, με πολύ μεγάλες πιθανότητες ακόμα και από την πρώτη Κυριακή, πάλι η περιφερειακή αρχή. …

Δείτε Περισσότερα
Πηγή άρθρου/εικόνας: pelop.gr

Δείτε παρακάτω ολόκληρη τη συνέντευξη:

Στον Peloponnisos Fm 104.1, στην εκπομπή του Σωτήρη Παπανδρέου, μίλησε ο ο Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου ΠΔΕ, σχετικά με τις επερχόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2023.